top of page

Cserépkályha átrakás árak

Íme információ arról miből is áll egy cserépkályha átrakása, a Hérás cserépkályha átrakás is, így nem érhet meglepetés senkit. Talán nem túl rövid,  de érdemes elolvasni, ha cserépkályha átrakása előtt állunk. Remélem teljes felvilágosítással szolgálok, amennyiben Önnek észrevétele, kérdése van, kérem elérhetőségeim egyikén jelezze. Garancia leírás a lap alján.

 

Cserépkályha átrakás 450.000Ft-tól (2023-ban, a száguldó árak miatt) számlával, garanciával, kivitelezői nyilatkozattal.  Budakeszi környékén, amely tartalmazza a cserépkályha teljesen új belső anyagait (samott, bélés, stb.), valamint a cserépkályha átrakás munkadíját. Ez az ár egy 4x2,5x7-es cserépkályhára vonatkozik, párkány nélkül, valamint a talapzat szétszedése nélkül.

Opciók átrakásnál: tűztér kikenése Ortner tűztérragasztóval: 2900Ft. Előnye: hosszabb élettartam, szép belső, gázüzemű cserépkályháknál nem szükséges.

tumb2_CIMG1509.jpeg

Előtte...

tumb2_CIMG1512.jpeg

utána. Ilyen szép lesz a tűztér. Ez egy javítás volt Etyeken, a kályha 10 éves.

Kerámia paplan berakása az ajtó fölé, ezzel kizárhatjuk a csempe repedését az ajtó fölött, ahol a tűztér fedés miatt nagyon nagy a hő. Alsitra paplan berakása: 1900Ft.

tumb2_unnamed(8)(6).jpg

Ez egy 4x2,5x7-es cserépkályha átrakás után. A félreértések elkerülése végett van itt a kép, mert van aki azt gondolja minden méret ennyibe kerül, nem, a kisebb ennél kevesebbe kerül a nagyobb meg többe.

Sokszor hallom, hogy ebből az árból nem lehet cserépkályhát átrakni, pedig lehet. Egész egyszerűen meg kell számolni a bele kerülő samott-téglákat és járattéglákat. Onnantól kezdve nem lehet gond.  A fent említett mérethez legalább 24db 6,5-ös samott-tégla, kb 26db 4-es tégla és egy pár 40-es fedlap szükséges. Ez a szám úgy jön ki, hogy az egész tűztér végig samott-téglából épül, nem használok a tűztérben kisméretű falazótéglát. Ha a cserépkályha 3 csempeegység mély, akkor a hátfal is 6 és feles samottból épül. A járatokhoz és a hamuládához 40-50 normál kisméretű tömör falazótégla kell. Más a samott anyag mennyisége, ha fa, vagy vegyes-tüzeléses a cserépkályha, nehéz vagy könnyű kivitelben építjük.

tumb2_unnamed(32).jpg

Gáztüzeléses, vagyis Hérás cserépkályhának a második terelője. Természetesen mindenhol samott-tégla, elvégre 2015-öt írunk. A gázos cserépkályhánk meg legyen gazdaságos.

Egyéb méreteknél más díjszabás érvényes. Ez egy alapár. Minden munka egyedi.
Az ár függ a cserépkályha állapotától valamint a pótlások mennyiségétől. (nagyon sokféle csempém van) Árajánlatot  a cserépkályha állapotának szemrevételezése után tudok adni, gyakran elég egy jó fotó is.  A cserépkályha átrakás ára a cserépkályha méreteitől, emeletektől, egyéb körülményektől (pl. kell-e a parkolásért fizetni, ha igen, mennyit) függően változik.

 

Uram, magyarázza már el, miért drágább a munka az 5. emeleten, hiszen ugyanazt a munkát végzi! - hangzott el a telefonban. Semmi probléma, itt ez a 6 db 6-os samott, ezt fel kell vinni, a sittet meg lehozni. Így már értem....

tumb2_unnamed(30)(1).jpg

Héra égőfejes cserépkályha az átrakás kezdése előtti percekben. Ezt a négy sort 5 perc alatt bontottam le.

A cserépkályha átrakása feláras, amennyiben az eredetileg vízüveges vagy sós agyaghabarccsal lett összerakva. Hő hatására ezek az anyagok üveg keménnyé teszik az agyaghabarcsot. A cserépkályha átrakás 1-2-3-4 napot vehet igénybe a körülmények (méret, távolság, stb.) függvényében. Pályám során 4x találkoztam ezzel a fajta sós/vízüveges anyaggal, minden alkalommal Pécs környékén volt ez.

tumb2_(1)unnamed(4)(7).jpg

Példa a nehéz kivitelre.

Fal közti cserépkályha esetén mindig viszek magammal egy 150cm-es áthidalót, mert már számtalanszor előfordult, hogy a jó rég megépített cserépkályha tetejére húzta rá a kőműves a falat áthidaló berakása nélkül. Ezzel az a gond, hogy a cserépkályha tetejének megbontása után a téglák a levegőben lógnak és bármikor építés alatt a nyakunkba pottyanhat az egész fal.

tumb2_IMG_0292.JPG

Ez egy 150cm hosszú áthidaló.

Az interneten olvasható elképesztő butasággal ellentétben naponta nem csak 2 sort lehet felépíteni, hanem annál többet is. Ezek szerint egy 8 sor magas cserépkályha (talapzat és párkány, mivel azok is sorok) építési ideje talapzattal párkánnyal 5 nap. Ha egy család nappalijában 5 napra letáborozok, hát nem fognak dicshimnuszokat zengeni a gyorsaságomról, nem mindegy tehát, mennyi ideig kell kerülgetni a szerszámaimat és az építési anyagokat, meg engem. Egy munkanap nálunk nem 8 óra, hanem sok esetben 10-12 óra. Reggel 07.00-kor szoktunk kezdeni. Egyedül ebédszünetet tartunk. Napi két sort az szokott mondani akinek a személyautójába annyi anyag fér. A vállalkozás teherautója elég nagy, (egy folyamatosan karbantartott VW LT 35) Kesebb munkákhoz van még egy kisteher, egy VW T4 szívódízel, nem túl bizalomgerjesztő, de 5 gyerek mellett nem tudok egy T5-öt befogni, nem is akarok.

tumb2_IMG_0841.JPG
tumb2_IMG_20180410_183531.jpg

Néha egy kályhás is lehet hülye.

Az én kis szívem...

volt rá példa, hogy a Balatonra két komplett meisseni cserépkályhát vittünk le a homok kivételével. Vagy például Bécsben dolgozunk. Minden befejezett 2. sor után nem mehetünk le a Mariahilferre kávézni. Ott meg amúgy is mások a szabványok.

Nem beszélve arról, hogy a sok autózást bele kell építenem az árba és a környezetet is terhelem. Az az ötlet, amit egy ügyféltől kaptam, hogy itt két sor aznap, majd autózzak át egy másik helyre és ott is rakjak két sort, gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Egy nap felvonulni két terepre az egyik Pestlőrincen, a másik pedig a József körúton - lehetetlen. Temérdek szerszám és építési anyag... rendkívül kellemetlen annak ahol éppen dolgozom. Megtisztelem a partnereim azzal, hogy csakis náluk dolgozom és nem ugrálok sehová.

 

További végtelen butaság, hogy a cserépkályha csempéit építés előtt el kell mosni. Szárazon kitakarítani és lesúrolni gyökérkefével, azt szoktuk tenni. Slégerezzük (híg agyagos vízzel kiöntjük) a csempe belső falát is ezúttal portalanítjuk. Ha kormos, akkor a belsejét mossuk ki nem az egész csempét. Szinte csak hátrányai vannak: egyes csempék vizet kapva ledobálják magukról a mázat ahogy elkezd dolgozni a salétrom, főleg a régi kézi szocreál csempék és az antik csempék, a Lloyd különösen, arra nagyon kell vigyázni. Fehér csempéknél a sok víz segíti a kormot átütni a csempe háreszein. (mázrepedésein) Igazából az sem jelent gondot, van rá egy trükk, amivel ismét hófehér lesz.

 

Átrakás során ügyelünk arra, hogy a csempéknek az  idők során szerzett sérüléseit, mázlepattogást, repedést, esetleg törést, az építés során nem látható helyekre dugdossuk el beforgatva oldalra, hátra a csempéket. A mégis látható mázsérülések eltüntetése megbeszélés kérdése, mert azt lehet amatőr módon színezővel, zománcfestékkel eltüntetni nagyjából, valamint lehet hívni restaurátort is, ami főleg antik cserépkályháknál javallott. Van kerámia restaurátor kollégám is egy kétgyerekes ( most már három, Isten éltesse őket) anyuka, Réka, aki nem túl drága, érdemes őt hívni. A felépített antik cserépkályháimat ezidáig mindenki megelégedésére csodálatosan restaurálta, nem beszélve arról, hogy kellemes társaság és nem hinném, hogy híres restaurátoroknál alacsonyabb színvonalon dolgozna.

tumb2_K_p0018(1).jpg

Alulról ázott a cserépkályha.

tumb2_unnamed-(15)(1).jpg

Salétrom, KNO3, vagyis kálium-nitrát (légenysavas hamany, ez a nyelvújításkor megalkotott szó)

tumb2_rekakcio.jpg

Réka dolgozik. Kezében a legfrissebb gyerekkel

Cserépkályha átrakás során, a bontásnál POR keletkezik, nem is akármilyen. Ha fa, vagy vegyes tüzeléses a cserépkályhánk, fel kell készülni a hatalmas nagy kormos piszokra. Hiába porszívózunk fel 3x bontás közben, söprünk össze folyamatosan, szedjük össze kézzel a darabokat és úgy vigyázunk a környezetünkre mint a sajátunkra, a korom csodálatosan láthatóvá teszi a pókhálókat és a falon lévő dudorokat. Nézegetek néha kályhás weboldalakat, (nem azért, hogy ötleteket lopjak, azt főleg tőlem szokták, mint ezt a szöveget is, még az átírásra sem fordítanak időt) amin azt írják, hogy lehet tisztán dolgozni, nos ez egész egyszerűen hazugság. Elég, ha egy szétégett tégla egy darabja kiemelésnél beleesik az egyik járatba, az ott felveri a 30 éven keresztül lerakódott kormot és az meg áramlik ki a cserépkályha tetejéből. Szóval a "tisztán dolgozunk" az egész egyszerűen hazugság, később meg nagy csalódás. Az építés az más, azt lehet tisztábban csinálni, bár por ott is van, mert ha a cserépkályhás ugyan a szabadban vágja az anyagokat a port csodálatosan viszi be a lakásba a ruháján, maszkján, kalapján. Csak akkor vágunk géppel, ha kell, pl ajtóhoz a csempét, minden egyebet kőroppantóval és kalapáccsal, vizesvágóval oldunk meg.

 

A kőroppantó előnyei: nagyobb tisztaság, nagyobb pontosság, kevesebb por, gyorsabb építés.
Hátránya: nehéz.

tumb2_DSCN0517(1).jpg

Ez egy eléggé pontos kőroppantó lehetetlen színben.

A bútorokat  letakarjuk, amennyiben azt az építés előtt megbeszéljük.  A cserépkályha átrakás alapesetében ezt általában a tulajdonos szokta megtenni, akár együtt is letakarhatjuk és elrakhatjuk őket az útból. A függönyöket érdemes leszedni. A port a munka végeztével nagy teljesítményű ipari porszívóval szüntetjük meg, odafigyelve az ajtók, ablakok falcaira is.

tumb2_20160427_165441.jpg

Átlagos munkaterület. Majdnem mindig így hagyjuk a helységet, ha a munkát aznapra befejeztük.

Cserépkályha átrakásnál a parketta védelme fontos. Erről 2-3-4 szőnyeggel is gondoskodunk, azonban amennyiben ennél több védelem szükséges, úgy lehet még alá rakni szivacsfóliát vagy pakundeklit.

A cserépkályha átrakásánál a cserépkályhát  lebontjuk, amennyiben gázüzemű, vagy a bontás során megállapítjuk, hogy el van csiszolva, vagy eredetileg ferdére lett építve akkor az első egy vagy két sort fent hagyjuk. A hamuládás sort mindenképpen fent hagyom, csak megerősítem. Amennyiben szét van esve, természetesen leszedjük. Akkor is, ha a cserépkályha talapzat nélküli, félcsempéből épített talapzattal rendelkezik. Az, hogy csakis új samott-tégla kerül bele, igen könnyen ellenőrizhető, a kijövő sitt mennyisége is árulkodó - 4*2,5*7-es méretnél 20-25 zsák körül van.

Hérás cserépkályha átrakásánál leszedem az égőfejet de azt vissza már csak gázos szakember helyezheti. Ha nincs gázos ismerős tudok ajánlani egy megfelelő szakembert, aki számlát és garanciát ad, ha az égőfej teljesen elromlott, akkor tudok adni ajándékba az építés után.

A cserépkályha átrakásnál keletkezett sitt elszállítása megegyezés kérdése. Környezettudatos, környezetkímélő szakember lévén a sitt elhelyezése szeméttelepen, az arra előírt körülmények között történik. Ez pénzbe kerül. Nem a falu végén, vagy a kerületek füves határában borogatom ki az autómból a keletkezett hulladékot. A környékemen, Budakeszin történt, hogy egy szőlősgazda üvöltve hívott fel, hogy vigyem el kályhás sittemet a ...-ba, mertkülönben. Meg kellett neki mutatnom a konténeremet. Azóta ha szembe jön, integet.

A cserépkályha átrakásánál kérdezni lehet, sőt örömmel válaszolunk minden kérdésre. Az "interneten azt olvastam, hogy..." kezdetű, épp a munkánkkal kapcsolatos kritikát nem igazán szeretjük, mert az egy másik kályhás munkamódszere, pl miért nem sarokcsiszolóval vágjuk a siffrát, (bordaközi ék)

tumb2_20160427_165424.jpg

A siffra maga egy vödörben beépítés előtt.

tumb2_20160427_165352.jpg

Kisiffrázott csempesor, vagyis a bordák közé mentek a bordaközi ékek.

-miért nincs nagy vizes vágónk, (van, csak nem mindig viszem magammal, 100kg a kis aranyos) stb, de szívesen válaszolunk arra is. Érdekes is lenne az V. kerületben a cselédszobában flexszelni. Egy siffrázó valamint egy kőműveskalapáccsal csodát lehet művelni, pl méretre vágni a samottot, hosszába eltörni egy tatai, vagy egy apatini cserepet. Nem elhanyagolható szempont, hogy egy tisztességes vizes vágó legalább 100Kg, ezt nem szeretném felkínlódni az 5. emeletre, hogy ott összesarazzam a nappalit. Mert bizony a vizesvágó körül víz van. Utálok szöveget törölni, a 100 kilóst eladtam egy kollégának és vettem egy DeWalt vizest, ami csak 40 kg, szuper az is.

tumb2_DSCN1006.JPG

Ez volt vizesvágóm, 400-as tárcsával. Csak 3 db téglát és 4 db samott-téglát vágtam össze; milyen víz meg sár van körülötte... Családi házakhoz szoktam vinni, ahol a kertben kiválóan mindegy, mit sarazunk össze.

tumb2_IMG_1067(2).jpg

Egy alap cserépkályha (4x2,5x7) samott anyagszükséglete minimum  30000-40.000 Ft, nem beszélve az egyéb anyagokról. (cserép, agyag, homok, drót, /gépek amortizációja, üzemanyag, járulékok/, stb.) Aki azt mondja, hogy ezt 70-80.000 Ft-ból átrakja, az a benne lévő használt, kiégett semmire sem jó samottot építi vissza, a kiégett béléssel egyetemben. Ha valaki egy ilyen árat kap, biztos lehet benne, hogy a kályhája átrakás után is a régi marad. Egy normál samott-tégla ára 600-740 Ft, egy cserép ára 40-60 Ft.

 

Legvégül: milyen anyagokat építünk be a cserépkályhába az átrakás során?

A legfontosabb: tiszta 0,1-1-es kétszer mosott kvarchomokot, gömöri szürke porított agyagot, vagy iszapolt (teljesen tiszta) kaolint. Így minimálisra csökkentjük a salétromosodás veszélyeit. A samott-tégla lehet labanc, ukrán vagy román, a lényeg, hogy új. A lapokat kizárólag a labanc gyárból veszem, a legjobb a cserépkályhába. A bordaközi ékek, magyarul a siffrák, apatini tetőcserépből készülnek amik már legalább 100 évesek. Ezeket most már kisebb vizesvágóval vágjuk. Fedéshez szalag hornyolt tatai cserepet használunk. A járattéglák sima egyszerű kisméretű tömör falazótéglák. A hamuláda is ebből készül.

 

Fugázás. Az ár tartalmazza a hagyományos fugázót, ami agyagból és porfestékből áll, vagy flexibilis fugázóból és egy titkos összetevőből. Ha modern anyagokkal kívánják a fugázást, az 3000Ft-tal kerül többe, mert gyári Ortner fugázót használok. Előnye: a széles színválaszték, stabilitás. Tubusos fugázót nem használok egyáltalán, tönkreteszi a csempét.

tumb2_IMG_0839(1).jpg

Ortner por alakú fugázó.

Amennyiben az Ön családja fázós és velem szeretné átrakatni a cserépkályhát és belefutunk a késő őszbe, a várakozási időre tudok adni egy vaskályhát. Jó sok vaskályhám van.

 Legeslegvégül: Kik dolgoznak Önnél? Kiket enged be az otthonába? Árpád, anyagmozgató szak-aszisztens, mindenes, Fülöp, egy barátnő gimis kisfia, aki nyári munkán van, (főleg anyag mozgatásra)  és a honlap szerkesztője aki egy egyszerű, átlagos cserépkályhás. Fülöpön kívül dohányzunk, (mostanában megint, remélem nem marad így örökre)( vagy megint igen) nem a lakásban, lépcsőházban, hanem a szabadban. Valamint egész nap iszunk. Teát. Télen. Természetesen kisebb munkáknál nem vagyunk ennyien.

 

Árpi sört is szokott inni, 3 db van neki megengedve egy nap, néha leugrik a T-boltba, aminek nem örülök, mert ott van úgynevezett "tüske" ami néha véletlen lecsúszik. Ezzel szemben Árpád a legszorgalmasabb, legudvariasabb, legszerényebb és takarításban a legalaposabb ember akivel valaha dolgoztam. Nem beszélve arról, hogy a gyerekekkel remekül kijön, az enyémek nagyon szeretik, meg ugye a megrendelők gyerekei, akikkel egész nap nagyon jól elvan, néha sírnak, mikor elmegyünk.

 

Vidéki munkáknál szállás biztosítása szükséges, aludhatunk az építés helyszínén is, nem az építés alatt lévő kályha mellett, ha nincs hely, akkor panzió, ami még rájön az árra. Tyúkól, sátor, pajta, autóban alvás kizárva, kinőttem ebből.

 

Frissítés: Árpi bácsi már nincs. Meguntam a dobozos sör nyitásának sziszegését egy életre, csak üveges sört vagyok hajlandó meginni. Meguntam a reggeli gyomorgörcsöket, hogy vajon Árpi bácsi ittasan, vagy rém beb---va jön dolgozni és a kis sekélyes lelkével kell foglakozni és úgy beszélni vele, hogy ne duzzogjon, durcáskodjon egész nap. Elég volt. Helyette lett egy szűk szavú, vagy inkább "nem beszélek semmit ha nem muszáj" Márk bácsi, akinek nagyon szép raszta haja van, már túl van a raszta "ébredésen", ami szerinte nekem sosem jön el, pedig nekem is raszta a hajam. Ez a relevációja egy zűrösebb kályha építés után volt,amikor végiganyáztam az egész építést. Kb 2 Celsius fok volt egész nap, fűtés nuku, zéró, a fűtődoboz meg leverte állandóan a biztosítékot.

 

Régen történt, hogy a 4. emeleten volt egy Hérás cserépkályha átrakásunk. Mivel nem akartam, hogy a fel és lecuccolás hosszabb időt vegyen igénybe mint maga az építés, így megkértem Árpádot,(aki már nincs és nem is lesz) hogy hozza magával pár ismerősét. Rendben is ment a pakolás, (ez már a segédmunkás munkaerőhiány vastagjában volt) mikor a megrendelő odajön hozzám: uram, ezek az emberek, úgy látom, ittasak!!! Hogy lehet ez?! Hát uram, úgy, hogy egy filozófus, bálnabiólógus, népművelő sem vállalta a munkát, hát jöttek ezek az emberek, akik letoltak pár felest a 4. emelet fel le előtt, mert ugye liftet nem használunk. Ha gondolja azonnal hazaküldöm őket és akkor hordhatja fel maga az anyagot, meg le a sok sittet. A vége az lett, hogy mindenki kapott még egy felest a tulaj házipálinkájából és szent lett a béke, vagyis felfogta, hogy minden vállalkozó a zsák alján kaparászik már. Nekem sikerült Árpi bácsival a legaljára nyúlnom.

 

Tisztelettel: Felsmann Kristóf  KP-s számlaképes, folyamatosan elérhető (munkanapokon) munkájára 5 év garanciát vállaló vállalkozó.

 

Még valami, ami fontos: ha új cserépkályhát építünk, vagy bármilyen cserépkályhát egy éppen épülő házban, akkor ha nincs lehetőség arra, hogy európai módon végezzük el a szükségleteinket, értem ezalatt a WC használatát, akkor sajnos nem tudok ott dolgozni. Elegem van abból, hogy a ház oldalát vizeljem telibe, vagy a leendő kamrában üljek egy diszperzites vödrön. Tudom, hogy ez nagyon vizuális elnézést kérek ezért, de friss az élmény  (2015) és úgy gondolom, hogy ahol a garázslejáró burkolata 30 millió pengő forint, ott igazán elfér egy mobil WC ami havonta kb 20.000Ft. Pont nem ezen kéne spórolni. Innentől kezdve senki sem tudhatja, mi volt a kamrában és hol hajtja álomra a fejét.

 

Elnézést, merre van a wc?

 

Csak PIPIKÉLNI lehet KAKIKÁLNI nem, hangzott el egy közel 50 milliós építkezésen. Kakikálni a Szlovák étteremben lehet, beszéljen a pincérekkel és ezt teljesen komolyan gondolták, hogy nyilvános wc lesz a szegény Szlovák étteremből. A folytatást mindenki fantáziájára bízom.

 

Legutolsó információ a fizetéssel kapcsolatban. Mivel nem vagyok nagy cég, hanem az enyém  kicsike családi vállalkozás, ahol a gyerekeim, feleségem, pucolják és csomagolják a csempéket megfelelő Lego bábukért, ezért azért cserébe (adózásilag meglehetősen aggályos), ezért az átutalásra NINCS LEHETŐSÉG, lehet, de ha átutalással szeretne valaki fizetni, akkor azt előre jelezze, utalja át az összeget, majd megépítem a cserépkályhát, mihelyt az összeg a számlámon van. Már kétszer volt ilyen. :-)

 

Még valami: pengő Forintban állapodunk meg, Nem euróban, Erzsébet-utalványban, Multipontban, stb. Ha nincs cash, előre kell szólni és megbeszéljük. Erzsébet utalványt 60%-ban számítok be. Azért 60%, hogy ne kelljen.

 

 

 

Kristóf

tumb2_wc.jpg

Igen, ez az ami nem sok magán építkezésen van.

Garancia

 

5 év garanciát adok a működésre. Ha a cserépkályha 5 éven belül használhatatlanná válik építési hibából fakadóan, azt természetesen szó nélkül javítom. A garancia nem vonatkozik:

-salétromosodásra,

-fugapotyogásra,

-kátrányosodásra,

- világos színű kályháknál csempefoltosodásra,

-csemperepedésre, (bontott csempénél, átrakásnál)

-eldugulásra, helytelen használatból eredő hibákra

 

 

 

 

Kelt Budakeszin, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén

2007-ben. Folyamatosan bővítve.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6AWSfejBgFg

bottom of page