top of page

Hibák és elhárításuk (Hérás cserépkályhák is)

Hibajelenségek a cserépkályha üzemelésében.

 

Hérás cserépkályhák a legvégén.

 

Visszajön a füst.

 

Okai: őszi első begyújtásnál visszafüstöl a cserépkályhánk. Hiba elhárítása: égessünk el egy kevés gyújtóst a kéménytisztító koromzsákajtóban, népiesen a kaminlyukban. Ne csak egy-két papírt, az nem elég, az arra jó csak, hogy megállapítsuk, milyen jól ég a papír a kéményben… Közben a cserépkályhaajtó legyen becsukva.Lehetőleg azután tegyük ezt, miután a kéményseprő nyáron kikotorta a  kormot a kéményből. Kevés fával melegítsük a kéményt! A kéményben lévő korom begyulladhat (ha a kémény nagyon kormos) veszélyeztetve a saját és aszomszédaink házainak épségét.

tumb2_1913_467282916662267_1777094664_n(

Kéménytűz

Kéménytűznél teendő: azonnal hívni a tűzoltókat, a levegő utánpótlást lehetőleg meg kell szüntetni a kazánajtó, kéményajtó, stb elzárásával.

Ha nincs kéménytisztító nyílás, akkor disznópörzsölővel a tüzelőajtón belángszórózva tudjuk felmelegíteni a kéményt. Ha nincs pörzsölő, a szomszédnak még lehet, közben gondolkodjunk, hová építsük be a kéménytisztító nyílást.

 

Ha még ez után is visszajön a füst, akkor, ha nyáron kicserélték a nyílászárókat és a ház úgynevezett „légtömör” állapotba kerül akkor egy ablakot bukóra kell állítani, létrejön a huzat. Ha ez a probléma, akkor sürgősen kell egy levegő utánpótló csatornát kiépíttetni az ehhez értőkkel. Nem nagy költség, csak macera, mert a szigetelést át kell fúrni és a környékét is rendbe kell hozni a művelet után természetesen.

 

Ha a kéményt felmelegítettük, bukóra is állítottuk az ablakot és még mindig dől a füst, na ott már érdemes egy cserépkályhást kihívni, mert valószínűleg el van tömődve a cserépkályha, vagy ritkább esetben a kémény.

tumb2_unnamed(5).jpg

Íme egy totálisan eltömődött cserépkályha, még a tűztérfalon is állt a korom. 2 éves cserépkályháról beszélünk, a barna szén volt a tettes.

A fugákon keresztül jön ki a füst.

 

Nyomás van a cserépkályhában, a füst mint a víz megtalálja az útját. Ha a cserépkályha bemelegszik a szivárgás is megszűnik. Ha ez a jelenség gyakran előfordul, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a cserépkályha el van tömődve és/vagy megérett az átrakásra.

 

Kezdődő eltömődést úgy vehetjük észre, hogy a tüzelőajtón keresztül idáig nem jött ki füst, most már nem lehet teljesen kinyitni, mert kijön, hanem az ajtót csak résnyire tudjuk nyitni és döglődik a tűz, nehezen ég, kormolódik az ajtó belső fele, ne adj Isten kátrányos lé folyik rajta.

 

Ha már semmilyen praktika nem segít, akkor a cserépkályhás felszedi a tetejét a cserépkályhának és alaposan kipucolja. Mindenképpen fel kell szedni a tetejét, ha tisztességes munkát szeretnénk magunk mögött hagyni, mivel vannak olyan járatok a cserépkályhában, amit csak a tető felszedésével lehet kipucolni. Ez a járat a tűztér fedés tetején van, vízszintes átégőnek is hívják, 5-ös járatnál, vagy iker járatnál jellemző. Ha nincs rajta tisztítódugó, vágunk a megfelelő helyre egyet, vagy amennyit kell. Ha a cserépkályha felső párkányos, és a tulajdonos nem szeretne nagy piszkot, illetve a cserépkályha párkányának az újra felrakásának a költségeit kifizetni, két dolog lehetséges.

 

 

Ebbe a cserépkályhába 3 dugó helyet fúrtunk, a párkányt is fel kellett szedni az 1 méteres eternit bekötőcső miatt. Szépen ki lett tisztítva, újból vihar van a tűztérben.

Lehet  tisztító dugót vágni közvetlen a füstcső mellett és onnan kipucolni a bekötőcsövet és járatot lefelé (5-ös járatnál), vagy lehet a tetejére is bevágni egy dugót. Középpárkányos cserépkályhánál mindenképpen vagy párkánybontás van (felső párkány), vagy egy dugó a cső mellé és még egy dugó egy kevésbé látható helyre, hogy ne kelljen kipakolni a belsejét. Ezt csak két sor magas felső búbnál kell megcsinálni.

 

A tisztítódugó nélküli, itt is kiszögellés, ott egy bástya, orom, csempeülőke, na az ilyen új, modern cserépkályhákat tisztítsa az aki rakta, ha nem rakott rá tisztítódugót, ugyanis hajmeresztő dolgokat lehet látni, már ami a járatokat és tisztítási lehetőségeiket illeti. Ezek a cserépkályhák is kiválóak, csak volt rá példa, hogy ahová kiszámoltam a járatot ott nem volt járat, hanem egy úgynevezett "dög" ahol nincs megjáratva a füst. Sűrű bocsánatkérések közt kellett még egy dugót vágnom.

 

Ha a cserépkályha egy légtérben van a konyhával ( amerikai konyhánál is) és a konyhában van elszívó, ne üzemeltessük együtt mindkettőt, mert a mesterséges huzat legyőzi a természetest, a cserépkályhánk visszáramos lesz és a füst a nappaliban fog kikötni. Nem is beszélve arról, hogy közös barátunkat a kéményseprőt, természetellenes kéj járja át, ha egy ilyet lát: az egyik kizárja a másikat. Vagy az elszívót kell megszüntetni, vagy a cserépkályhát kell lebontani. Vagy 200.000Ft-tól 500.000Ft-ig bírság és ugyanúgy egyiknek mennie kell. Ez viszonylag új dolog, ez a bírság, természetesen mint minden büntetés összhangban van az átlagfizetésekkel. A Lajtán túl, persze.

 

 

Mozog az ajtókeret:

 

Előfordult velem is, hogy 5 éves cserépkályhámnál kicsit kimozgott az ajtó. Ilyenkor a cserépkályhás újra ékeli és megszűnik a lötyögés. Legközelebb meg oda kell figyelni, hogy a hasábokkal ne üssük az ajtókeretet.

 

Fugapotyogás:

 

Természetes jelenség, a csempék közül kipereg a fuga, mert a sok hőtől a csempék mozognak, ettől pottyan ki a fuga.

Elsősorban az ajtó körül esik ki és a tűztér magasságában. Tavasszal újra kell fugázni a cserépkályhát. Előfordul, hogy körben potyog ki a fuga pl az egész 2. és3. sor között, ez sem baj, újra kell fugázni. A mai, modern por alakú üvegszálas fugázók is kipotyognak. A szilikon tubusos fugázó nem potyog ki, az csak elválik a csempétől, szerencsétlen esetben a szomszéd csempéről magávalhúzva a mázat. Nem is szólva arról, hogy ha elérkezik az átrakás ideje, akkor az ima sem segít, hogy ne sértsük a mázat. Igazából a mai modern por alakban kapható fugázónál nincs jobb. A régi mesterek a fugázót egy kis vízüveggel ütötték fel, az is kipotyog...

 

Sokat kísérletezem a gyerekek nappalijában lévő cserépkályhával, úgy néz ki megszületik a megoldás hamarosan.

tumb2_unnamed-(3)(7).jpg

Itt látható, hogy mit művel a tubusos fugázó.

Kormolódik az üveges ajtó, kátrányos lé csorog rajta:

 

Hát igen, az üveges ajtó egy jó indikátor arról, hogy, hogyan használják a cserépkályhát. Ha vizes a fa azonnal megsötétedik az üveg, ha kevés levegőt adunk az égéshez akkor is. A helyes tüzelésről egy másik írásban lehet többet megtudni.

Tisztítása dörzsi szivaccsal, hideg zsíroldóval, vagy lehet kapni direkt erre kandallóüveg tisztítót.

tumb2_DSCN0473.JPG

Ilyen a fa, mikor még vizes.

Elreped az üveg:

 

Túl nagy a hő, vagy a tartó csavarok nagyon meg vannak húzva, esetleg a felfogató lemez és az üveg közül kiesett a kerámiapapír, vagy az üveges hőálló kandallótömítővel ragasztotta be, mert az anyagok eltérő hőtágulásáról halvány gőze sincs. Nem egy ilyet láttam, az üveg az egyik sarokban szépen pikkelyesre törik.

 

Megoldás: üvegcsere.

 

Nem tartja a hőt, alig meleg:

 

Volt már példa rá, hogy panaszkodtak, a cserépkályha nem tartja a meleget, alig melegszik fel. Hát igen, három hasábbal nem is fog felmelegedni a cserépkályhánk. Hiába van Ferrarink, ha nem nyomjuk neki nem is megy 200-al. A tűztér általában úgy van méretezve, hogy pont beférjen az összes fa. Se több, se kevesebb. Kevesebbet lehet bele rakni de akkor nem is melegszik fel teljesen és a cserépkályhánknak sem tesz jót és a kéménynek sem. Kevésbé szigetelt házban sem tartja a hőt rendesen, rozoga nyílászáróknál sem. Vagy pedig már a hőtartó anyagok kiégtek a cserépkályhában: átrakás menüpont.

 

 

Süvít a szél az ajtó körül, mikor már le van zárva a cserépkályha:

 

Ki kell cserélni a tömítőzsinórt az öntvény ajtókeret nútjában. Lehet kapni 1300Ft-ért hőálló ragasztót az is jó, meg a kínai pillanatragasztó 120Ft-ért, valahogyan az is jó.

 

Az egyik oldala fűt csak:

 

Ez ikerjáratnál fordul elő (elhúz az egyik járat) ilyenkor szűkíteni, vagy növelni kell az egyik járat keresztmetszetét. Kisebb bontással megoldható. Ha régi nem ikerjáratos cserépkályhánál jelentkezik ez a probléma, akkor nagy a valószínűsége, hogy az egyik járat beomlott. Olyankor át kell rakni. Bővebben a „cserépkályha átrakás” menüpontban.

Ikerjárat elhúzásának az oka lehet még, (Erre a kedves partner jött rá, köszönöm Birkás úr!) a kinyitott ablak helyzete. Mivel az otthonuk légtömör javasoltam légbeömlőt, vagy egy ablak bukóra nyitását. Mindig a kályhával szemben volt bukóra állítva az ablak. Egyszer az unoka a nappaliban játszott, ezért a fürdőszobaablak volt bukóra állítva, mert a huzat nagyon ment volna a kisfiúra, na és ekkor húzott el a cserépkályha egyik járata. Nagyon rosszul éreztem magam emiatt, mert lelkiismeretesen építettem a cserépkályhát, minden egyes sornál mértem a járatkeresztmetszetet, a járatok belső falát a pontosság miatt glettvassal húztam ki. Pár nap múlva Birkás úr örömmel telefonált, hogy ha a nappaliban van kinyitva az ablak szemben a cserépkályhával akkor csodálatosan melegszik egyformán mindkét oldal, ha a konyhaablak akkor a jobboldal, ha a fürdőszobaablak akkor meg a baloldal. Logikus, de nagyon megijedtem.

 

Megrepedt a füstcső:

 

Csere, ha pedig tombol a tél és nem szeretnénk piszkotakkor hengerfej tömítő pasztával (javasolt a sima agyaghabarcs is) lehet betömni a repedést. Félig meleg állapotban. Ha kicserélteti a füstcsövet egy cserépkályhással, akkor érdemes megkérni, hogy kerámiapaplannal rakja be. Garantáltan nem fog eltörni többé.

 

 Eltört egy csempe:

 

Ki lehet cserélni nagy bontás nélkül is, attól függ, hol a csempe. Ajtó felett, mellett már nehézkes. Megoldás lehet, az úgynevezett V-ben való megbontás.

 

Kb 3 éves a cserépkályhánk és esik szét:

 

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a legolcsóbb a legdrágább, ugyanis, ha Georgiu Oltean, vagy  Ion Pacepa Tigurescu mesterek építik a cserépkályhánkat olcsóért, akkor nem annyira biztos, hogy garanciális problémáinkkal utol tudjuk érni őket. Ha mégis, nem hinném, hogy feljönnének a Zsil-völgyéből helyrehozni a hibát. Érdemes hazai vállalkozókkal dolgoztatni.

tumb2_DSCN0451(1).jpg

Melltégla hiánya. Melltégla, ami védi a befalazókörmöket a szétégéstől, valamint tartja az ajtó feletti homloklapot. A képen a semmire sem jó habsamottot morzsolgattam szét az ügyfél rémületére. Román hordozható cserépkályha, 1 évig bírta szegény.

tumb2_DSCN0455.JPG

Ugyanannak a román cserépkályhának a tűzterének hátsó fele. A habsamott szétégve, kiderült a csempék nincsenek bélelve.

Néhány kép, szakmai kókányolásról:

tumb2_unnamed-(3)(8).jpg

Ganaj mordori munka. Olcsó volt, így lett a legdrágább. Hiányoznak a melltéglák, az alsó átbukók, a minimum18x30 helyett10x6-osak. Így járnak az árajánlatvadászok, mert bizony nem lehet elérni az építőket. A kályha amúgy 3 éves és olcsó volt, ez volt lényeg.

Fura kaparászás a cserépkályhából

Nagyon ritka jelenség, annyira ritka, hogy én is csak egyszer találkoztam vele, nem kell megijedni, nem paranormális dologról van szó, nem egy fekete-fehér áttetsző alakú gonosz arcú kislány kaparászik a hosszú körmeivel, bal hóna alatt gonosz arcú rongybabával. Mindössze arról van szó, hogy korábban nem száraz fával fűtöttünk és a kátrány korom keverék mintha leheletvékony üvegből épített darázsfészek, mintegy szivacsosan tömíti el a járatokat úgy, hogy azért az nagyjából átjárható. Mintha  méhsejteken keresztül menne a füstgáz. Nos ez a füstgáz forró és a hőtágulástól töredezik, mozog ez az anyag. Egyszer láttam ilyet, a család azt hitte, a kéményen keresztül egerek költöztek a járatokba.

 

Mikor hűl a cserépkályha, akkor „kluttyog”

 

Nem tudom biztosan, mi lehet, ahogy hűl (adja le a környezetének a hőt) valószínűleg feszültség jön létre két eltérő hőtágulású építőelem között, talán az adhat ki ilyen hangot.

 

Füstszag van:

 

Fával fűtünk, kis füstszag lehetséges. A gázórák környékén meg mindig gázszagot érezni.

 

 

Hibajelenségek gázüzemű cserépkályháknál:

 

(Szerkesztés alatt 2014. dec. 09-től)

 

Nagyon hamar kihűl:

Ez általában a nagyon régen rakott Hérás cserépkályhákra igaz. Nem nagyon volt divat régen a samott-tégla, ha volt is csak mutatóba rakták bele. Ha a Hérás cserépkályha az 5. emeleten van akkor biztosak lehetünk benne, hogy sok anyag nincs benne. Ha a hőtartás hiánya a probléma, akkor a cserépkályhát le kell bontani, kidobálni belőle a régi kiégett anyagokat és újakkal kell felépíteni.

Egy jól megépített Hérás cserépkályha, amiből nincs kispórolva az anyag, vagyis a tűztérfal végig 6-os samottból épül, valamint előre, hátra 4-es samott-tégla kerül, nem pedig 3-as, vagy tetőcserép. Így legalább 20-25 fűtési szezont kell, hogy bírjon. Nagy öreg dicsekedett vele, hogy ő maximum 3 zsák sittet visz el Hérás cserépkályha átrakásánál. Gratulálok, a kályhás találkozókon meg osztod az észt-gondoltam.

 

Kialszik az őrláng:

Valószínűleg visszáramos a kémény. Ez előfordulhat akkor is, ha a lakásban hűvösebb van mint kint. Komoly okai lehetnek.

A Népszínház utcában találkoztam vele először, azt rögtön tudtam, hogy erre nem gyógyír egy pucolás, ugyanis ha a gázos minden szezon után kitisztítja az égőfejet akkor az nem kormol, de ha kormol is, 25 év alatt nem tudja lekormosítani a cserépkályhát. Na és persze a visszáramot sem az okozza.

Az ok a következő volt: a világítóudvar, vagyis a lichthof szívta meg a kéményt annyira, hogy kioltotta az őrlángot. II. emeleti lakás, még 3 emelet felettünk. Megoldásként a lichthof felé néző két ablak cseréjét mondtam, valamint a szobaablak kinyitását kezdetnek. A szobaablak kinyitásával ismét beindult a huzat, vagyis az ablakcsere indokolt volt.

A történet vége, hogy működik a cserépkályha, a család megspórolt egy tisztítást, mert gondolkodtunk a problémán, igaz napokba telt mire rájöttünk a visszáram okozójára.

hera
bottom of page