top of page

Hogyan vásároljunk tüzifát?

FIGYELEM!!! HA NEM AKARJA, HOGY ÁTVERJÉK (!!!!) SOHA (!!!!) NE VÁSÁROLJON ÖMLESZTETT KÖBMÉTERT!!!! ÚGY ÁTVERIK, ÖRÖM NÉZNI!!! MÉG AKKOR IS, HA AZT HISZI, ÖNT NEM TUDJÁK ÁTVERNI!!!
 
A JÓFOGÁS WEBOLDAL TELE VAN KAMU HIRDETÉSEKKEL, NAGYON ALACSONY ÁRON HIRDETNEK FÁT, AMI SOHA NEM ÉRKEZIK MEG A MEGBESZÉLT IDŐRE!!! SOHA!!!
 
FÁT CSAK A BARÁTAI, SZOMSZÉDAI BEJÁRATOTT KERESKEDŐITŐL VÁSÁROLJON!!!

Tűzifa átverés

 

Ezen cikkünk nem a tisztességes tüzifa kereskedőkről szól!!

Itt leírom azt, hogy milyen átverések vannak a tüzifa vásárlásnál. Először is tudni kell, hogy a tüzifa egy nagy átváltozó művész. Hol a térfogatát, hol a súlyát, hol mindkettőt egy kis rásegítéssel sokféle módon tudja változtatni. Ehhez jön még pluszba, hogy elszámolása is igen változatos egységekben történik. 
A tüzifánk „tüzi” élete az erdőben kezdődik. A fát kivágása után legallyazzák és 1 méteres rönkökre vágják. Az erdészet a rönköket 1.75 méteres magasságba rakja fel. Ezek a rönkök lehetnek egészbe, vagy már negyedelve. Eladáskor ebből a rakatból mérnek le hosszra 1 métert. Ezt hívjuk erdei m3-nek. Miért 1-75 m3? Azért mert 1x1x1,75 méteres szorosan összerakott háncs nélküli fa a hézagokat figyelembe véve ad ki egy 1x1x1 es tömör fa kockát. Rögvest elérkeztünk egy fontos dologhoz. A fa mennyiségi egységéhez. Ami nem más, mint a m3. Nem kilogramm, nem mázsa, hanem m3!!!! Hogy miért m3? Azért mert a fa kivágáskor nagyon sok vizet tartalmaz, ami a száradás előrehaladásával folyamatosan csökken. A fában lévő víz kivágáskor a fa (fajta függő) súlyának kb 40 %-a. Azaz 100 kg fának 40kg-ja víz. Mivel a faiparban csak száraz fát használnak és minden fának más a súlya és víztartalma ezért van az elszámolás m3-ben. Ezzel legyünk tisztában. A varázslat akkor kezdődik, amikor a fa kikerül az erdészettől.
 

1 erdei köbméter = 1x1x1,7 méter, szépen kirakva, 8-12 mázsa, fafajtól függően.
Hagyományos köbméter, 1x1x1 méter, 5-7 mázsa.
Ömlesztett köbméter, 1x1x1 méter, 3-4,5 mázsa.

 

Mázsára adás

A tüzépek leleményes agyszüleménye. Mellesleg a világ bomba üzlete. Egy kis vízzel meglocsolom a fát és már is többet ér. Mázsánként (gyengébbek kedvéért 1 mázsa= 100kg) 2500 ft körüli összeggel. Azaz 100 liter víz 2500 Ft. Így könnyen beláthatjuk, hogy még az arany kereskedelemtől is jobb üzlet a tűzifa mázsára adása. Mondjuk még egy eladó árut a kereskedelemben, amit ha meglocsolunk többet ér. :) (cserepes virágokon kívül). 
Ha megkérdezzük ismerőseinket, hogy hogyan vásárolnak fát, a 98%-a azt fogja mondani, hogy mázsára. Természetesen lehet venni mázsára jól fát. Nemsokára leírom hogyan.

 

Kamionos tételben vétel

A tűzifa vásárlás olyan, mint a cserépkályhás találkozó, mindenki jobban tudja a másiknál, hogy mit, hogyan kell csinálni. Itt is vannak olyan emberek, akik azt mondják, hogy kamionos tételben veszik a kemény fát (tölgy, bükk, gyertyán) más országokból negyedelve 1 méteres rönkökben, mondván, hogy így aztán jobban járnak. A külföldi kamionos tételben vásárlásnál az a gond, hogy sok dolog csak akkor derül ki, amikor már a fát meghozták és lepakolták. (pontos fafajta, nedvesség, m3 stb). Ha felhívunk egy ilyen kamionost, aki ezzel foglalkozik a telefonban szintén mázsára fog beszelni, mondván, hogy a kamion mázsára hoz bármit is. Max 250 mázsát. Arra a kérdésre, hogy milyen száraz fát fog hozni semmiféle érdemi és garanciális információt nem fog tud adni. Többnyire az a válasz, hogy tavalyi vágás. 
A kamionos nem foglalkozik vele, hogy mit hoz. Neki a fuvarja a lényeg azon van pénze. Aztán, hogy mi van a kamionon 250 mázsa fa, vagy 250 mázsa medvecsont az őt nem érdekli. A probléma ott kezdődik, hogy egyetlen egy külföldi országból sem fognak útnak indítani 250 mázsa csont száraz fát Magyarországra. Még a végén jól járna vele valaki. :) Pont Magyarországra, pont Romániából, igen. De ha esetleg mégis lenne száraz fa, azt pedig a kamionos nem fogja elhozni, mert az 40%-al nagyobb térfogat. Többet kell pakolni. Senkinek nem érdeke a száraz fa.
De ha mégis hoznának nekünk 1 méteres rönkökbe kiszáradt keményfát (tölgy, bükk, gyertyán) akkor bizony vakarhatnánk a fejünket, mert az ilyen kiszáradt kemény fát (tölgy, bükk, gyertyán) csak szalagfűrésszel, vagy vídia betétes körfűrésszel lehet szétvágni. Hasítása csak hidraulikával, vagy hasító kúppal lehetséges. Baltázgatás kizárva. Láncfűrészt is el lehet felejteni, mert az élét a száraz fa pillanatok alatt kiveszi. Feldolgozása házilag egy igazi agyrém. Az ilyen fák feldolgozása tűzifahasító géppel történik még vizes vagy félszáraz állapotban. A kamionos vizes keményfa elég nagy veszteség. Számoljunk:
250q fát hoznak 400.000.- ft körüli összegért. Ennek a 40% a víz. 250-40%=150q kiszáradt fa. 400.000./150= 2666/q. És akkor még ehhez számoljuk hozzá a feldolgozás költségét. Ott fog megállni a számolás, hogy 3000/q. Akkor már mindgy ha a tüzépre megyünk. Ott már legalább össze is van hasogatva.

 

Kalodás "dudálós" mágusok

Kedvenc fás figuráim :) 10 hívásból 8 úgy veszi fel a telefont, hogy hálláu, vagy égá? Kalodát úgy kell elképzelni mint egy bűvész trükk kellékét. Nem az és nem annyi van benne, mint amit látunk.

 

Átverés 1

Hirdetésekben sima 1 m3 hirdetnek. Megérkezve a kaloda méretét megmérve 1x1x1 de a kalodába bepakolt fa nem 33 cm hosszú (33 cm-re vágja egy fafeldolgozó üzem a fát, mert 3 db 33cm egymás mellé rakva ad ki 1 métert. Így szoktak normálisan bepakolni egy kalodát.) hanem kisebb. A fák úgy vannak bepakolva, hogy a kaloda széleivel egy vonalban vannak, ami kívülről úgy látszik, hogy az a kaloda tömve van fával. Az első sort megbontva látszik csak (nem a laikusnak), hogy köztük hézagok vannak. Nem tűnik nagy hézagnak, de m3-re jelentős mennyiséget csalnak el. Nézzünk egy példát. A kalodába 3 sor fa van. Ha a fa nem 33 cm, hanem csak 28cm (csak 5cm-el rövidebb!!!). 0,28*3*1*1= 0,84m3. Nem pedig 1m3. Durván 7 kalodánál van pluszba 1 kaloda nyereség a faárusnak. Jelenleg 16-17.000.- forint 1sima m3 kalodás fa.

 

Átverés 2

A kalodába be vannak pakolva olyan fák is, amik tüzelés szempontjából kevesebb fűtőértékkel bírnak. Ilyenek a gallyfa darabok, nagyobb méretű szivaccsá korhadt fák, kiálló gumós dücskők amik csak a helyet foglalják.

 

Átverés 3

Hirdetésben az van írva, hogy 1 kaloda vagy 1 m3 fa x forint. Ha rákérdezünk a kaloda nagyságára, akkor 80x100x100 méretet mondanak mondván az autó platójára így fér fel. Hallásra nem tűnik sokkal kevesebbnek az a hiányzó kis rész. Számolva viszont 0,8x1x1=0,8m3

 

Átverés 4

Fent leírtak ötvözése.

 

Ömlesztve vétel

Nagyon benne kell lenni a tüzifás témában, hogy meg tudjunk becsülni egy nagy rakat ömlesztett összevágott tüzifát. 1m3 ömlesztett tűzifa sorba pakolva 0.5-0.7 m3. 

 

Átverés1

Az autó platóján van egy két raklap, esetleg pótkerék. Ezekre van rápakolva a fa.

 

Átverés 2

Megáll egy teherautó (ami cirkálgat fel le hátha talál egy átverhető embert), kiugrik belőle egy ember. Szia haver ecsém figyejjé mán! Van itt egy kocsi fa most hoztuk fuvarba, de nem kellett, ne kelljen már visszavinnem, jó árba megszámolom neked. Mérd meg nyugodtan a platót hogy mennyi m3. Rögtön beszoroz, adok neked egy 1000-est m3-ként. A plató méret beszorzása után kapunk kb 3 ömlesztett m3-t.

A 3 m3 ömlesztett fa sorba rakva lesz 1,7 sima m3. Persze az árus 3x sorba rakott sima m3 árat fog számolni. Ami most jelenleg 16.000.- ft körül van. Kiszámolnak 3x16.000=48.000.- 48.000-3000(engedmény)= 45.000.- Mi meg kaptunk kb 31.000-nyi fát. Árusnál maradt 14.000.-

 

Átverés3

A fent említettek ötvözése.

Miért hívtam mágusoknak ezeket a fa kereskedőket? Azért, mert a mágusnak ha kimondunk egy varázsszót vagy egy varázsmondatot, akkor az eltűnik. Ilyenek ezek a fakereskedő mágusok is. Ha kimondjuk a varázsszót vagy varázsmondatot rögtön eltűnnek. Nem! Nem abrakadabra. És nem is hókusz pókusz :) Hanem áfás számlát kérnék! Ez a mondat az, ami olyan számukra, mint az ördögnek a szenteltvíz, vámpírnak a fokhagyma. Ezt a mondatot kimondva szűnnek meg telefonszámok, lesznek emberek elérhetetlenek.

Ha konyhakész tüzifát vásárolunk, mindig megbízható forrásból tegyük. 

 

Hogyan vásároljunk tűzifát? (ez csak egy tipp)


Nem kell kétségbe esni, lehet jól tűzifát venni. 
Ehhez a művelethez kell némi tartalékolás és előrelátás.

Üljünk be az autóba nyáron. Igen nyáron! Nem télen, nem tavasszal, hanem nyáron! De akkor, amikor olyan forróság van, hogy még főzni se főz otthon az ember, nehogy melegebb legyen.

Kezdjük el nézegetni a környező tüzépeket, ahol kint hagyták a télről megmaradt konyhakész fát, ami már majdnem fekete a szárazságtól. Na, ezt vehetjük mázsára. :)

Remélem sikerült hasznos tanáccsal szolgálnom.

A cikket Kovács Ádám (cserepkalyha.net) kedves kollégám írta, kicsit szerkesztettem rajta.

 

FIGYELEM: nagyon sok telefonom van, hogy ugyan merre lehet száraz tüzifát kapni. Tudom is: két évvel ezelőtt.

Emiatt nem érdemes hívni.

tumb2_26235.jpg
tumb2_89239.jpg

Faszállító autó Budapesten a 80-as években. Fortepan kép

Tipp a felhasogatott fa helyes tárolására. Honnan kezdték megbontani én nem tudom...Forrás: fortepan.hu

tumb2_22309003_1551631241549073_74529524

Mértékegységek

bottom of page